Pod koniec sierpnia 2013 roku Małopolska uzyskała status członka kandydującego i rozpoczęła działania prowadzące do uzyskania pełnego członkostwa w Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego (ESRDzK), co nastąpiło w lipcu 2014 roku.
Dla powstającej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska przyjęto następujące cele działania:
- rozwój i promocja rynku żywności naturalnej (tradycyjnej, lokalnej, regionalnej, ekologicznej) opartej na lokalnych/regionalnych zasobach surowców,
- współpraca oraz wymiana wiedzy i doświadczeń pomiędzy członkami Sieci,
- rozwój współpracy pomiędzy regionami działającymi w ramach ESRDzK,
- wzmocnienie tożsamości lokalnej/regionalnej,
- zaproponowanie konsumentom/turystom regionalnej oferty kulinarnej,
- podniesienie atrakcyjności kulinarnej regionu,
- promocja i rozwój małych i średnich przedsiębiorstw, wzmacnianie ich konkurencyjności,
- zwiększanie zainteresowania producentów i konsumentów żywnością naturalną wysokiej jakości,
- rozwój regionalny.
Bądź ambasadorem Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego
Produkty, surowce i potrawy oferowane przez członków sieci regionalnej powinny przyczyniać się do tworzenia pozytywnego wizerunku regionu. Podmioty przyjęte do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska, a w konsekwencji będące członkami Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego powinny aktywnie uczestniczyć w rozwoju rynku i promocji żywności naturalnej, być dobrymi ambasadorami Małopolski, jej regionalnego dziedzictwa kulinarnego oraz działalności ESRDzK.
Zachęcamy do zapoznania się z Regulaminem funkcjonowania Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska !