Dane teleadresowe
Urząd Marszałkowski
Województwa Małopolskiego
Departament Rolnictwa i Geodezji
Zespół Rolnictwa RO-I
30 - 017 Kraków, ul. Racławicka 56
tel. (0-12) 63-03-490
fax (0-12) 63-03-587
Rada ds. produktów tradycyjnych
Produkty regionalne i tradycyjne odgrywają znaczącą rolę w podtrzymywaniu dziedzictwa kulturowego oraz pozarolniczej aktywizacji obszarów wiejskich regionu. Ideą ochrony i promocji produktów regionalnych i tradycyjnych jest ocalenie ginących tradycji, charakterystycznych dla danego obszaru, kultury oraz kraju.
Procedura wpisu na Listę Produktów Tradycyjnych
Producenci tradycyjnych wyrobów, za które uważa się produkty wytwarzane, od co najmniej 25 lat, mogą starać się o umieszczenie ich na Liście Produktów Tradycyjnych. Podstawą rejestracji jest tradycja wytwarzania i szczególna oraz niepowtarzalna jakość związana z historycznie ugruntowanymi przepisami, metodami produkcji i sposobami przetwarzania, które gwarantują wysoką jakość otrzymanego produktu.
Procedura rejestracji w Unii Europejskiej
W Polsce jednostką odpowiedzialną za prowadzenie systemu rejestracji produktów o określonym pochodzeniu geograficznym i specyficznej, tradycyjnej jakości, w rozumieniu przepisów unijnych jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Procedury rejestracji nazw jako chronionych oznaczeń geograficznych lub chronionych nazw pochodzenia oraz zasady rejestracji nazw jako gwarantowane tradycyjne specjalności na szczeblu unijnym są do siebie bardzo zbliżone i przebiegają dwuetapowo. Etap pierwszy prowadzony jest w kraju członkowskim, drugi natomiast na poziomie Komisji Europejskiej.
Praktyczne wskazówki
Zachęcamy wnioskodawców do pobrania umieszczony w zakładce po prawej stronie. Zawiera on praktyczne informacje dotyczące umieszczania produktów tradycyjnych na Liście Produktów Tradycyjnych.