W dniu 5 września 2018 roku Pan Wojciech Kozak, Wicemarszałek Województwa Małopolskiego w Komorze Witosa w Kopalni Soli w Wieliczce dokonał uroczystego wręczenia certyfikatów.
Członkostwo w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska na kolejny rok odnowili:
1. Agro-Wit Agnieszka Malinowska,
2. Łukasz Molek Fasolowe Królestwo (dawnej: Fasolowe Królestwo Babci i Wnuków Janina Molek),
3. Gawor - Produkcja Wędlin Jakość i Tradycja Szczepan Gawor,
4. Gospodarstwo Pasieczne Sądecki Bartnik, Restauracja Bartna Chata
5. Gospodarstwo Pasieczne Pasieka u Kiejdów,
6. Kopalnia Soli Wieliczka S.A.,
7. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Limanowej,
8. P.P.U.H. Tłocznia Maurer, Krzysztof Maurer,
9. Przetwórstwo Mięsne Płatek Spółka Jawna,
10. Pstrąg Ojcowski Magdalena Węgiel,
11. Tłocznia Owoców Pawłowski, Antoni Marcin Pawłowski,
12. Winnica Zadora.
Do grona członków regionalnej sieci dziedzictwa kulinarnego dołączyli:
13. Obiekt pasterski „Bacówka u Jancoka",
14. Rzepka Janina - Firma Produkcyjno – Handlowo – Usługowa,
15. Gospodarstwo Ekologiczne Teresa i Andrzej Filipowicz,
16. Fabryka Pasji Celka Ewelina Morys,
17. Chatka Włóczykija Gospodarstwo Agroturystyczne Adama Gancarka,
18. Firma Produkcyjno – Handlowo - Usługowa Spiżarnia Doliny Karpia s.c.,
19. Gospodarstwo Pasieczne Beskidzka Barć,
20. Minerale – Miernik sp. j.,
21. Uzdrowisko Wysowa S.A.,
22. Eko-Agroturystyczne Gospodarstwo Rolne Janiny i Bolesława Bobaków.
Decyzję w sprawie odnowienia członkostwa oraz przyjęcia nowych podmiotów podjął Zarząd Województwa Małopolskiego w dniu 9 sierpnia 2016 roku na mocy uchwały.
Obecnie Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska skupia 22 podmioty, które mogą poszczycić się wykorzystywaniem surowców naturalnych w znacznym stopniu pochodzących z rynku lokalnego i regionalnego.
Zapraszamy do podróży szklakiem Dziedzictwa Kulinarnego Małopolski z nadzieją, że liczba podmiotów wartych wyróżnienia będzie się sukcesywnie zwiększać !
O członkach SDzK Małopolska więcej na: https://www.zasmakujwmalopolsce.pl/index.php/czlonkowie