W niedzielę 19 września br. podczas uroczystego rozpoczęcia Targów Samki Regionów 2015 zostały wręczone

Medale Targów Smaki Regionów. Do producentów z Małopolski powędrowało ich aż 6. Otrzymały go najlepsze produkty żywności naturalnej i tradycyjnej z obszaru państw Unii Europejskiej, zgłoszone jako eksponat wystawienniczy, na stoisku targowym podczas trwania Targów Smaki Regionów.

Medale Targów Smaki Regionów z naszego województwa otrzymali:

Zakład Masarski S.S. St. Mądry P. Jaruzelska, A. Mądry za Kiełbasę Krakowska Suchą

Gawor Produkcja Wędlin Jakość i Tradycja za Kabanos Książęcy z Podstolic

Tatrzańska-Beskidzka Spółdzielnia Producentów „Gazdowie” za Bundz

Stowarzyszenie Producentów Owoców i Warzyw w Ujanowicach za Suskę Sechlońską

Pstrąg Ojcowski Magdalena Węgiel za Pstrąga Ojcowskiego Wędzonego

oraz wyróżnienie dla Tłoczni Maurer za Okowitę z wiśni.

perly2015

Tego samego dnia zostały również wręczone KULINARNE PERŁY, czyli nagrody XV edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.

Najlepsze tradycyjne, regionalne i lokalne produkty oraz dania otrzymały statuetkę „Perła 2O15”. Zostały również wręczone „Klucze do Polskiej Spiżarni” – prestiżowa nagroda dla osób, organizacji, instytucji zasłużonych w promocji produktów tradycyjnych. Organizatorem konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego. Więcej informacji na stronie: www.produktyregionalne.pl.

XV edycja ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów - PERŁY 2015” z Małopolski:

Szczepan Gawor Produkcja Wędlin Jakość i Tradycja za kiełbasę wiejską z Podstolic

Elżbieta Zięba za marmeladę z renklod

Agro-Wit Agnieszka Malinowska za charsznicką kapustę kiszoną gołąbkową

Janina Zborowska, Gospodarstwo Agroturystyczne „U Janci” w Witowie za zupę korpielówkę i kluski tarciowi (potrawa)