Małopolska to region niezwykle urozmaicony pod względem krajobrazowym, to ziemia o chlubnej przeszłości historycznej i przebogatym dorobku kulturowym. Wszystko to sprawia, że jest to obszar w sposób wyrazisty zaznaczający swoje miejsce na mapie współczesnej Europy.

W czasach rozbudzonego szacunku do środowiska naturalnego i jednoczesnego dążenia do zaspokajania coraz to wyższych standardów konsumpcyjnych, kiedy poszukuje się produktów sprawdzonych, najwyższej jakości i wiadomego pochodzenia – Małopolska ma szczególnie wiele do zaoferowania.

Pielęgnowane przez stulecia tradycje cechowe piekarzy i rzeźników sprawiły, że powstałe tu produkty – chleb prądnicki, obwarzanek, kiełbasa lisiecka – odznaczają się oryginalnym i niepowtarzalnym smakiem. Wędrujący w średniowieczu grzbietami Karpat pasterze wołoscy przekazali swoje umiejętności miejscowym góralom, którzy dziś są niezrównanymi mistrzami w zakresie wyrobów serowych, takich jak oscypek, redykołka, bryndza podhalańska. Nieskażone środowisko wyższych partii gór, nienawożone pastwiska pełne aromatycznych roślin, którymi do celów leczniczych od dawna posługuje się medycyna ludowa - te wszystkie czynniki wpływają na niepowtarzalny smak jagnięciny podhalańskiej. Przekazywana z pokolenia na pokolenie umiejętność uprawy różnych gatunków owoców w sadach położonych na łagodnych i nasłonecznionych stokach karpackiego pogórza doprowadziła do wykształtowania na pewnych obszarach produktów gdzie indziej niespotykanych: suski sechlońskiej i jabłka łąckiego.

Malownicze doliny górskich rzek i nadwiślańskie podmokłe równiny stały się środowiskiem, w którym wyhodowano związane z konkretnymi miejscami gatunki: fasolę o nazwie Piękny Jaś i podawanego kiedyś na królewskie stoły karpia zatorskiego.

Wielowiekowa stołeczność Krakowa przyciągała zawsze do Małopolski przybyszów z różnych części Europy. Dziś ten region nie tylko pozostaje tradycyjnie szeroko otwarty na wszystkich gości, ale też i wnosi do europejskiej społeczności swoje historyczne dziedzictwo i niepowtarzalny smak swoich regionalnych produktów.

Plik do pobrania:
"Zasmakuj w Małopolsce". Produkty regionalne (4,48 MB)