Produkty Tradycyjne

Owoc złożony, który w zależności od gatunku i odmiany cechuje się różną wielkością, kształtem, barwą oraz siłą zrośnięcia z dnem kwiatowym.

Gmina Iwkowa słynie z czystego powietrza i wyjątkowego podgórskiego położenia. Takie warunki glebowo-klimatyczne sprzyjają uprawie drzew owocowych. Tradycje sadownicze na terenie gminy Iwkowa sięgają XVI wieku. Również tradycja suszenia owoców jest głęboko zakorzeniona w świadomości mieszkańców i przekazywana jest z pokolenia na pokolenie.

Nie jest prawdą, że w raju rosły jabłonie – za gorąco i za wilgotno. Oczywiście, jeśli przyjmiemy, że biblijny Eden znajdował się gdzieś w Mezopotamii, pomiędzy Eufratem i Tygrysem. Choć malarze od stuleci przedstawiają pierwszych rodziców w towarzystwie jabłka, sprawia to uroda owocu – rumianego, dorodnego i z pewnością wartego grzechu…

Sadownictwo raciechowickie ma bardzo długą tradycję. Sady na terenie gminy Raciechowice zostały wymienione już w I połowie XIX wieku. W zapisach właściciela dworu Komorniki pana Finka z 1830 roku znajduje się informacja o sprowadzeniu drzew owocowych z Królewca. Najstarsi mieszkańcy gminy pamiętają przekazy swoich dziadków oraz same ogrody z nasadzeniami drzew owocowych w dużych gospodarstwach rolnych. Gospodarstwa takie nazywano „sadami”.

Pod tajemniczo brzmiącą nazwą kryje się coś, bez czego polska kuchnia obejść się nie może. Po prostu suszona śliwka. Nie chodzi bynajmniej o importowane słodkości rodem z Kalifornii, ale naszą polską śliwkę, o smaku lekko przesiąkniętym dymem. Bardziej nawet wędzoną niż suszoną.

Owalny owoc z miękkim i soczystym miąższem, pokryty szadzią, która chroni owoc przed wyschnięciem. Suszenie śliwek w Gminie Łukowica wiąże się z ponad 100 – letnią tradycją, świadczą o tym suszarni znajdujące się na terenie Gminy.