Produkty Regionalne

Fasolę zna dzisiaj niemal cały świat. Jej zalety doceniali starożytni Rzymianie, nie mówiąc o Chińczykach, mieszkańcach Półwyspu Indyjskiego, a zwłaszcza Ameryki: Inkach, Majach i Aztekach. Do Europy zawitała jednak dopiero w XVI stuleciu dzięki Krzysztofowi Kolumbowi, który – oprócz sadzonek ziemniaków i paru innych rzeczy – dorzucił na swój statek kształtne nasiona rośliny będącej od tysięcy lat podstawą jadłospisu Indian (w przeciwną stronę, do Nowego Świata płynęły statki wyładowane bobem – znanym na starym kontynencie od czasów biblijnych).

Podobnie jak to było z pomidorami czy tajemniczymi bulwami pojawiającymi się w ziemi pod krzaczkami ziemniaka, fasola nie od razu pojawiła się na europejskich stołach. Jej osobliwe kolorowe kwiaty cieszyły oko wśród innych rzadkich roślin w ozdobnych, służących rekreacji ogrodach, zaś owoce wyłuskane z egzotycznych strąków dopiero czekały na swego odkrywcę. Pierwszym fanem fasoli, który doradzał gotowanie i jedzenie owych zielonych strąków był Anglik, Phillip Miller, który na początku XVI w. prowadził ogród botaniczny w Chelsea.