Produkty Regionalne

Stare polskie przysłowie mówi, że lepiej dać piekarzowi niż doktorowi. I jest w tym głęboka mądrość, bo to właśnie chleb – w różnych swoich odmianach – od tysięcy lat jest podstawowym składnikiem naszego pożywienia. Musi więc być smaczny i zdrowy. Tradycja chrześcijańska otoczyła chleb nawet nimbem świętości, to jedyny produkt, o którym mówi się w codziennym pacierzu.

W Krakowie sztuka piekarnicza wyniesiona została na najwyższe wyżyny. Stolica Małopolski to jedyne miasto w Europie, które na listę produktów regionalnych Unii Europejskiej wprowadziło aż dwa wyroby piekarnicze: chleb prądnicki i obwarzanek. Nie jest to żaden przypadek, nasi piekarze doskonalili bowiem swoje umiejętności przez długie stulecia. To właśnie oni – obok szewców i rzeźników – jako pierwsi ustawili swoje kramy na Rynku zaraz po lokacji miasta na prawie magdeburskim, w roku 1257. Za panowania Kazimierza Wielkiego stały już na Rynku 22 stragany z pieczywem, w epoce Jagiellonów cech zrzeszał 60 członków, w tym kilku piernikarzy zwanych „kichlarzani”. Braciom cechowym powierzona została Nowa Brama, okazała fortyfikacja w systemie murów obronnych miasta, zamykająca od wschodu wylot ulicy Szewskiej.